PERIA
Peria atau
nama sainsnya Momordica charantia adalah sejenis sayuran yang pahit rasanya. Di
pasar-pasar kita biasanya dapat melihat dua jenis peria. Ada yang panjang
dengan warna hijau muda dan ada yang kecil saiznya atau digelar ‘peria katak’
yang mempunyai warna hijau tua. Pokok peria mudah didapati di negara-negara
beriklim panas dan khatulistiwa seperti India, Indonesia, Sri Lanka, Malaysia
dan Filipina.
Pokok peria
biasanya tumbuh menjalar seperi pokok timun. Jika diperhatikan sepintas lalu,
ia seakan-akan serupa tetapi yang membezakan adalah daunnya dimana daun peria
agak kecil berbanding timun.
Peria
mempunyai banyak khasiat untuk tubuh badan kita. Setiap 100gm peria mengandungi
·
92.4 % lembab
· protein 1.6 %
· lemak 0.2 %
· mineral 0.8 %
·
fiber 0.8 %
· karbohidrat 4.2%
Sejak zaman
purba lagi peria digunakan untuk merawat kencing manis. Doktor dari England
telah membuat penyelidikan untuk mencari nilai saintifiknya. Hasilnya mereka
menemui hypoglycemic atau insulin. Seterusnya mereka mencipta plantinsulin
untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah dan air kencing.
Kaedah yang
paling mudah untuk merawat penyakit ini ialah dengan meminum jus yang di ambil
daripada empat atau lima biji peria pada setiap pagi. Bijinya yang dihancurkan
boleh dicampurkan ke dalam makanan. Sekiranya tidak mahu meminum jusnya,
penghidap diabetes juga boleh meminum air rebusan beberapa potang peria ataupun
menggunakannya dalam bentuk serbuk
Daunnya pula
sangat berkesan untuk merawat buasir. Caranya ialah dengan mencampurkan jus
yang boleh diperolehi daripada daunnya ke dalam segelas susu. Ia hendaklah di
minum setiap pagi selama sebulan untuk merawatnya. Akarnya yang telah di
hancurkan pula di gunakan untuk di sapukan ke tempat buasir.
Jika
menghadapi masalah darah kotor seperti bisul, kudis buta, rasa gatal dan
lain-lain masalah, fungus peria boleh mengatasinya dengan cara mencampurkan
segelas jus peria dan sudu kecil jus limau. Ia hendaklah diamalkan sedikit demi
sedikit dalam jangkamasa empat ke enam bulan. Masalah ketagihan alkohol juga
boleh diatasi dengan meminum air daripada daunnya. Ia juga boleh mengatasi
masalah hati kesan daripada pengamblan alkohol.
Walaupun
peria tidak di minati kerana kepahitannya tetapi ia banyak membawa manfaat
kepada orang yang mengemarinya. Rasa pahitnya akan hilang dengan cara merendam
di dalam air garam sebelum di masak. Di India, biji daripada buahnya yang telah
di masak ranum pula di jadikan sebagai bahan perasa.
Khasiat Peria
1. Haus karena panas dalaman, demam, heat
stroke (pengsan kerana kepanasan):
2. Diabetes / Kencing Manis:
3. penyakit darah dan cirit birit
4. cirit-birit:
5. Jangkitan cacing pada kanak-kanak:
6. Menyuburkan rambut yang nipis dan
kemerahan:
7. Bisul, Bengkak Bernanah (Abses):
8. Demam, malaria, sakit berkaitan hati,
sembelit, jangkitan cacing
9. Kencing bernanah:
No comments:
Post a Comment